Rekruttering i distriktet
Forprosjekt Rekruttering i distriketProsjektet har kartlagt rekrutteringsutfordringene i regionen og foreslått konkrete tiltak for å styrke tilflytting og arbeidsgiverattraktivitet.
Finansiering: Nordland fylkeskommune, Helgelandsrådet, og lokale bedrifter.
Resultat: Over halvparten av bedriftene opplever rekruttering som utfordrende – rapporten peker på omdømme, partnerjobber og bolyst som nøkkelfaktorer for å snu trenden.
Pilotprosjektet «Rekruttering ytre Helgeland» har lansert rapporten som oppsummerer pilotprosjektet. Rapporten inneholder en kunnskapsoppsummering om rekruttering i distriktet og med data fra 72 bedrifter i regionen peker rapporten på konkrete problemer – og løsninger – som kan være avgjørende for fremtidig vekst og bærekraft.
Resultater fra undersøkelse
- 46 % av bedriftene sliter med rekruttering: Nesten halvparten opplever rekruttering som «ganske» eller «veldig utfordrende.»
- Onboarding: kun 20% av bedriftene har en strukturert onboardingsprosess.
- Geografi og partnerarbeidsplasser er barrierer: 45 % peker på regionens beliggenhet som en utfordring, mens mangel på jobbmuligheter for partner trekkes frem som et viktig hinder for tilflytning.
- Mentorsystem: Kun 2-10 bedrifter bruker et mentorsystem
- Konsekvenser: 6 av 10 bedrifter mangler kompetanse på viktige områder eller har noe udekket behov som påvirker dem i en viss grad
- Små bedrifter er mest utsatt: 35 % av små bedrifter (1–10 ansatte) finner rekruttering «veldig utfordrende,» ofte på grunn av begrensede ressurser og lavere attraktivitet som arbeidsgiver.
Interessante funn og muligheter
- Bedrifter med strukturert onboarding lykkes bedre: De som har en plan for å ta imot nye ansatte, fyller ledige stillinger 50 % raskere enn andre bedrifter.
- Felles traineeordninger kan være en løsning: Erfaringer fra andre regioner, som Fjelltrainee på Røros, viser at regionale traineeprogrammer ikke bare tiltrekker unge talenter, men også bidrar til langsiktig bosetting. 59 % av trainee-deltakerne blir værende i regionen etter tre år.
- Boligtilbudet må forbedres: Tilflyttere møter ofte problemer med å finne moderne og attraktive boliger. Raskere behandling av byggesøknader og flere rekrutteringsboliger er blant tiltakene som kan snu trenden.
- Markedsføring av regionen virker: 42 % av bedriftene mener bedre markedsføring av ytre Helgeland som en attraktiv region for arbeid og liv kan styrke rekrutteringen.
Rekruttering i distriktet
Rekruttering i distriktene er mer enn bare å fylle ledige jobber – det handler om å skape levende lokalsamfunn der folk trives, føler seg hjemme og ønsker å bli. Når bedrifter, kommuner og enkeltpersoner samarbeider, kan vi gjøre utfordringer til muligheter. Slik bygger vi et sted som ikke bare tiltrekker nye folk, men som også gjør at de ønsker å bli værende og være en del av fellesskapet.
Rapporten peker også på at tiltak som tilrettelegging for partnerarbeidsplasser, forbedrede boligtilbud og en sterkere innsats for å markedsføre regionens kvaliteter, kan være nøkkelen til å snu trenden.
Forprosjektet Rekruttering Ytre Helgeland har fått betydelig økonomisk støtte fra en rekke aktører som ønsker å styrke regionens attraktivitet og utvikling. Følgende bidragsytere har gjort prosjektet mulig:
- Helgelandsrådet
- Nordland fylkeskommune
- Sentrum Næringshage
- Sinus
- Sleneset Aqua Service AS
- Rostein AS
- Helgeland Havn IKS
- Navy Sandnessjøen
- In the Same Boat
- Scandic Syv Søstre
- Aker Solutions AS
- LetSea AS
